Tulip لاله
نوامبر 13th, 2009 | گیاهان پیازی, گیاهان فضای بازگل لاله گیاهی چندساله است. پیاز دار و با نام علمی Tulipa، متشکل از حدود 150 گونه پیاز دار با گل های زرق و برق دار، متعلق به خانواده سوسنیان. انواع گونههای لاله در جنوب اروپا ، شمال آفریقا و غرب آسیا (آناتولی و ایران) و شرق آسیا در چین بومی هستند. مرکز و نژاد اصلی تنوع وراثتی امروزه گونههای مختلف لاله به آسیای مرکزی برمیگردد (کوهای هندوکش و استپهای قزاقستان). تعدادی از گونه ها و بسیاری از ارقام هیبرید جدید به طور مصنوعی و در در باغهای گیاهان رشد کردهاند، از لابه به عنوان گیاهان گلدانی و یا به عنوان گل بریده تازه استفاده میشود. بیشترین رقم گل لاله از رقم Tulipa gesneriana مشتق شده اند.(از ویکیپدیا)
اطلاعات گیاهشناسی:
پیاز لاله در زیر سطح خاک قرار دارد و تنها قسمتی از گیاه است که در شرایط نامساعد مانند تابستانهای گرم و زمستانهای خیلی سرد نیز به زندگی ادامه میدهد. قسمت کلی پیاز تقریبا از برگهای رشد نیافته ضخیم و کم رنگ بصورت لایههای مطبق به نام فلس تشکیل یافته که آب و غذا در این فلسها ذخیره میشود. سطح خارجی پیاز از چندین لایه به نام «پوشینه» برنگ قهوهای تیره پوشیده شده است که در قسمت داخلی اغلب نمدی شکل است.
جوانهای که در فصل پاییز درون پیاز این گیاه دیده میشود نمایانگر تمام اجزای گلی است که در فصل ظاهر میگردد. ساقه گیاه کامل لاله به یک و گاهی به چندین گل ختم میشود که در طول آن برگهایی نیز به صورت پراکنده قرار دارند.
گل این گیاه دارای گل پوش رنگینی است که اندامهای نر و ماده گل را احاطه نموده و از شش قطعه آزاد کامل شامل سه قطعه خارجی و سه قطعه داخلی کم و بیش شبیه به هم تشکیل یافتهاست. در در داخل گل پوش شش پرچم را مشاهده میکنیم که هر کدام دارای یک میله بلند و نازک منتهی به یک بساک بوده و بساک تولید کننده دانههای گرده به صورت پودر میباشد.
در مرکز گل یک تخمدان بطری شکل سه حجرهای وجود دارد که هر حجره شامل تعداد زیادی تخمک است. در بالای تخمدان نیز یک کلاله سه قسمتی قرار گرفته که دانههای گرده به آن میچسبند.
سلولهای نر که از دانههای گرده بوجود میآیند، تخمکها را بارور نموده و تخمکهای بارور تبدیل به دانه میگردند. در همین زمان بارور شدن و تبدیل تخمکها به دانه است که تخمدان نیز تبدیل به میوه شده و بتدریج جدارههای آن خشک و سخت میشود. این چنین میوهای را کپسول مینامند. و هنگامیکه دانهها رسیدند این کپسول از بالا بوسیله سه شکاف باز میشود.
(منبع: کتاب لالهها و زنبقهای ایران و گونههای مجاور – پروند لبو (ترجمه شده از انگلیسی) – موسسه گیاهشناسی ایران. تاریخ انتشار نامشخص و قبل از انقلاب)
اطلاعات تخصصی مخصوص پرورش دهندگان:
مقالهی زیر ترجمه صفحات 516 تا 521 کتاب SPECIALTY CUT FLOWERS نوشته Allan M. Armitage و Judy M. Laushman نشر Timber Press 2003 است و اختصاصا برای سایت گلستان علی ترجمه شدهاست. (ترجمه: م.ح)
لاله
پیاز دار – در رنگهای متنوع – ارتفاع 30 تا 75 سانتیمتر و محیط حدود 30 سانتیمتر
خانواده: لیلیاسه (سوسنیان)
زادگاه لالههای مدرن امروزی مشخص نیست اگرچه در زمانهای و قبل از معرفی لاله به اروپا در قرن 16 میلادی، پرورش و انتخاب لالهها در ایران ترکیه مشاهده شدهاست.
لالهها بر اساس والدینشان، زمان گلدهی (زود هنگام یا دیرهنگام)، شکل گل (تکپر، پرپر، شیپوری شکل، طوطیشکل) به ردههای بسیار متفاوتی تقسیم شدهاند. مهمترین اشکال لالهها برای گل بریده استفاده میشوند مانند رقمهای «داروین»، «پیروزی»، «رامبراند»، «پرپر»، «صدتومانی شکل»، و «شیپوری شکل». به طور عام همه پیازهای لاله از هلند میآیند، و بیشتر تولید گل بریده لاله نیز در هلند است. بیشتر لالهها برای بازار ابتدای فصل بهار تولید میشوند (تولید در فضای باز) یا برای ابتدای ژانویه (کریسمس) که در زیر گلخانه انجام میشود. تولید گلخانهای نیازمند «دمای کنترل شده» و «خزانههای پیشرس کردن» است. و در زمانی که مراحل پیش از گلخانه در شاسیهای سرد قابل انجام باشد لوازم کنترل دمایی برای رساندن محصول به بازار با هدف یک مناسبت زمانی خاص، نیاز خواهد بود.
یکی از گرایشهای جدید استفاده از روشهای «کشت بدون خاک» در تولید پیازها و بخصوص لاله است. و حداقل در آینده نزدیک پیشرس کردن گلخانهای به این روش انجام خواهدشد.
برای پیشرس کنندگان در بسترهای فضای باز، ممکن است بازار تحت تاثیر روشهای کشت و کار باشد، اما بازار کیفیت گلها و زمان رسیدن گلها به بازار به شدت وابسته به دمای محل پرورش است.
عوامل محیطی
همانند نرگسها، لالهها هم نیازمند توالی دمایی فصول گرم–خنک–گرم در طول یک سال زراعی هستند. در مزرعه، این سال زراعی با گرمای تابستان آغاز میشود، با زمستان و بهار این توالی تکمیل میشود. دمای گرم اولیه در تفکیک برگها و آغازش گلها موثر است. تیمار سرمایی (13 تا 20 هفته) تقویت کننده گلها است، و یکدستی گلها در بین جمعیت لالهها و طول مناسب ساقه گلدهنده را بهبود میبخشد. (rees 1985).
تیمار دمای گرم نهایی برای وادار کردن غنچه به قد کشیدن و باز شدن لازم است. تحقیقات رفتاری روی بسیاری از رقمها و سرمادهیهای مناسب انجام شده و زمانهای پیشرسکردنهای گلخانهای برای پیشرس کردن پیازها در گلخانه محاسبه شدهاست. (De Hertogh 1996)
به طور کلی دمای مناسب تیمار نهایی در گلخانه بین 17 تا 20 درجه سانتیگراد است. (Rees 1985)
کشت و کار
اندازه پیاز:
تنها عامل ثابت شده مربوط به گلدهی پیازها محیط دور کمر پیاز است. بسته به نوع رقم پیاز، پیازهای کوچکتر از یک اندازه معین، تنها یک برگ تولید خواهند کرد و تا سال بعد گل نخواهند داد. بسته به رقم، برای برداشت گل از پیازهایی استفاده کنید که دور کمرشان بیشتر از 10 تا 12 سانتیمتر باشد. (De Hertgh 1996)
عملیات کاشت:
پیازها را در ردیفهایی با فاصله 15 سانتیمتر و عمق 13 تا 15 سانتیمتر بکارید.
زمان کاشت:
در بیشتر مناطق پیازهایی که سرمادهی نشدهاند، باید در پاییز کاشته شوند. در جنوب آمریکا (مناطق دمایی 6 و 7 مانند شمال جورجیا)، در ماههای اکتبر تا نوامبر باید کاشت انجام شود. در مناطق شمالیتر (مناطق دمایی 6 و پایینتر) باید در سپتامبر و اوایل اکتبر کاشت انجام شود. در مناطق خیلی گرم (مانند فلوریدا و تگزاس و جنوب کالیفرنیا) پیازها باید به مدت 8 تا 10 هفته در دمای بین 4 تا 7 درجه سانتیگراد سرمادهی شوند و در اواخر نوامبر تا دسامبر کاشته شوند.
پایایی گیاه:
در اکثر نقاط به جز مناطق شمالی (مناطق دمایی 4 و کمتر) لاله را بهتر است به عنوان یک گیاه یکساله استفاده کرد، هر چند که این پیازها ممکن است چند ساله هم جواب بدهند.
در مناطق شمالی رقمهای «داروین» «Scheepers» و دورگههای Fosteriana حالت چند ساله دارند.
زمانبندی:
مدت زمان برداشت گل از لاله بستگی به نوع پیاز دارد، اینکه گونه مورد نظر زودگلده، متوسط گلده یا دیرگلده باشد. همچنین میزان گرمای بهار و طول مدت زمان دماهای زیر 7 درجه در زمستان اهمیت زیادی دارد. اگر در بهار دما به سرعت بالا برود مدت زمان برداشت گل کاهش مییابد. بررسیها روی رقمهای مختلف نتایج زیر را به دست داده است:
متوسط بررسی مدت زمان برداشت گل از لاله در مناطق مختلف آمریکا
توجه داشته باشید که بیشترین مدت زمان برداشت در مناطقی است که تغییر و تحول دمایی کمتری داشته باشند (شمال غرب آمریکا). در مناطقی که بهار کوتاهتری دارند، مدت زمان برداشت کمترین است. آغاز زمان برداشت با فرا رسیدن گرمای بهاره همزمان است.
طول ساقه گل دهنده:
سرما برای توسعه ساقه لاله ضروری است. بنابراین نتیجه سرمای کمتر ساقه کوتاهتر است. ساقهها در مناطق گرمتر کوتاهتر از مناطقی است که زمستان سردتر دارند. (مثلا در شمال ساقهها بلندتر از ساقههای لاله در جنوب است.)
بلوغ پیازها:
لالهها از مراحل تعریفشدهای از بلوغ میگذرند، قبل از دوره سرما، پیاز خشک لاله ۴ برگ علفی و سپس گلبرگها، پرچمها و در نهایت مادگی را تولید میکند. در این مرحله گفته میشه که پیاز به مرحله G رسیدهاست (G-stage). قبل از شروع سرمادهی رسیدن پیازها به مرحله g الزامی است. برای سرمادهی زودهنگام به طور تصادفی تعدادی از پیازها باید کالبدشکافی شوند که معلوم شود آیا به مرحله G رسیدهاند یا نه؟ برای دورههای گلدهی زودهنگام (قبل از روز والنتاین) قبل از زمان ریشهدهی در دوره سرمادهی، پیازها باید به مدت 1 تا 5 هفته در دمای 17 درجه سانتیگراد نگهداری شوند. (De hetrogh and Le Nard 1993)
در بسیاری از موارد، به محض رسیدن پیازها بسته به زمان رسیدنشان و نگهداری در تسهیلات کنترل شده در دماهای سرد به تعداد هفتههای مناسب با گونه استفاده شده، ممکن است سریعا کاشته شوند.
برای بازار روز والنتاین پیازها معمولا در اکتبر انتخاب میشوند و در دمای 9 درجه سانتیگراد نگهداری میشوند تا زمانیکه ریشهها از ته خشک شده پیاز قابل رویت باشند، سپس آنها را به دمای 5 درجه سانتیگراد منتقل میکنند تا زمانیکه ریشهها به بلندی 2.5 تا 5 سانتیمتر برسند. سپس در دمای 1 تا 2 درجه سانتیگراد نگهداری میکنند تا زمانیکه به شاسیهای کاشت در گلخانه منتقل شوند. مدت زمان کلی نگهداری در انبارهای سرد به رقم لاله بستگی دارد. 16 تا 17 هفته برای اغلب گونهها مناسب است، و حداقل زمان انبار سرد 15 هفته و حداکثر 20 تا 22 هفته است. (De Hertogh 1996)
دمای گلخانه و مدت زمان حضور در گلخانه (2 تا 3 هفته) بستگی به رقم، شرایط محلی و فصل کاشت دارد.
برای بازارهای قبل از روز والنتاین باید از پیازهایی که قبلا سرمادهی شده هستند استفاده شود. برای کسانی که به امر پیشرس کردن لالههای علاقمند هستند توصیه میشود کتاب «Holland Bulb Forcer’s Guide» نوشته Gus De Hertogh 1996 را مطالعه کنند. این کتاب اطلاعات تخصصی در مورد گونهها و موارد ضروری را گردآوری کردهاست.
یکی از محدودیتها در پیشرس کردن پیازها نیاز به انبار سرد است. Dole 1996 پیشنهاد کردهاست که پیازها به روش تاخیری سرمادهی شوند، یعنی مدت 8 هفته اول را پیازها به صورت خشک سرمادهی شوند سپس به صورت معمولی کاشته شوند و 6 هفته باقی مانده را در گلدان سرمادهی شوند. مقدار محل لازم برای پیازها خشک در انبار سرد خیلی کم است و وقتی که پیازها برای کاشت به شاسی سرد منتقل شدند میتوان برای پیازها سری بعد سرمادهی را شروع کرد. در این روش انبار سرد باید تمام مدت دمای 5 درجه سانتیگراد داشته باشد.
مرحله برداشت شاخه گل
رقم «داروین» را وقتی برداشت کنید که نصف گل رنگ گرفتهباشد. بقیه رقمها وقتی که تقریبا تمام گل رنگ گرفتهباشد برداشت میشوند. برای داشتن بهترین طول عمر پسازبرداشت، لالهها را باید چندبار در روز برداشت کرد. شاخهها را معمولا در دستههای 10تایی میبندند.
مرحله پس از برداشت
برداشت تازه:
Sexton et al. 2000 نتیجه گرفت که تنظیم کنندههای اصلی توسط اتیلن شامل پیری لالهها نمیشود. همنچنین اضافه کردن تیوسولفات نقره و آمینواتوکسیوینیلگلیسین AVG زمان ریزش را به تاخیر نمیاندازند. گلهای لاله در حالت باز شده 3 تا 4 روز و پس از مرحله باز شدن یک هفته دوام دارند. (Vaughan 1988)
نگهداری:
تولیدکنندگان باید پس از برداشت شاخههای گل را درجهبندی و دسته دسته کنند. اگر به سرعت به بازار فرستاده میشوند باید به صورت عموی در آب قرار داده شوند. Cevallos and Reid 2001 دریافتند که اگر دمای محل نگهدای 0 تا 10 درجه سانتیگراد باشد فرق قابل توجهی در عمر پس از برداشت گلهای نگهداری شده به صورت خشک یا نگهداری شده در آب ایجاد نمیشود. اما اگر دمای محل نگهداری بالاتر از 12 درجه سانتیگراد باشد عمر پس از برداشت گلهای نگهداری شده در آب به وضوح بیشتر از گلهای نگهداری شده به صورت خشک خواهدبود.
رشد ساقه
ساقه لاله در آب تا 24 ساعت پس از برداشت به رشد ادامه میدهد و گلهای به سمت نور واکنش نشان میدهند. تنظیمکنندههای رشد در کاهش رشد و واکنش به نور در گلهای برداشت شده موثر هستند. اضافه کردن 20 تا 50 میلی گرم جیبرلین GA3 در لیتر به محلول نگهدارنده مرکب از سیترات هیدروکسیکوئینولین و قند به طور مشخص عمر پس از برداشت لاله را افزایش میدهد. جیبرلین همچنین رشد طولی شاخه را که در لالههای نگهداری شده در آب مشاهده میشود را کاهش میدهد. اضافه کردن 25 تا 50 میلی گرم در لیتر از Ethrel (ethephon( به محلول نگهدارنده که دارای جیبرلین باشد به کلی رشد ساقه را پس از برداشت متوقف میکند و تاثیر در طول عمر پس از برداشت گل ندارد. (Pisulewski et al 1989)
عمدهفروشان باید دستههای بسته شده را به صورت افقی در کنار هم در دمای 0 تا 2 درجه سانتیگراد نگهداری کنند. (De Hertogh 1996) در صورتی که در آب قرار داده شده باشد، حدود 6 میلیمتر از انتهای ساقهها را دوباره قطع کنید و در ظروفی به عمق 15 تا 20 سانتیمتر از آب خنک قرار دهید. اگر گلها به صورت خمیده [بیحال] به دست شما رسیده باشند میتوان آنها را لابلای روزنامه خیس به صورت راست چیده و در آب قرار داده و از بالا نور مستقیم به آنها تابانده شود. (Vaughan 1998)
لالهها را با نرگسها در یک گلدان نگذارید. نرگسها ماده مخاطی ترشح میکنند که برای گونههای دیگر گیاهی سمی است. (Doorn 1998) لالهها و نرگسها را میتوان در یک ظرف نگهداری کرد در صورتیکه نرگسها قبلا به مدت 24 ساعت در ظرف آب مجزایی نگهداری شده باشند.
گونهها
خیلی خیلی زیاد هستند.
آفات و بیماریها
برای کاهش تاثیرات بیماریهای خاکزی بسترها را استرلیزه کنید. مانند تاثیرات ناشی از قارچهای ریزوکتونیا و فیتیوم. قارچ خاکستری (بوتریتیس) گلبرگها و ساقهها را تحت تاثیر قرار میدهد. تناوب زراعی و استفاده از قارچکشها برای مبارزه با مشکل کمک کننده هستند. از غرق آب شدن پیازها بپرهیزید. پوسیدگی انتهایی (در اثر قارچ فوزاریوم اوکسیپوروم) موجب شاخ و برگهای قرمز، ریشه کم و پیازهای پوسیده میشود. این مشکل باید توسط پرورش دهنده کنترل شوند و هرگز چنین پیازهایی وارد مزرعه نشوند. پیازهای تازه خریداری شده را حتما از نظر پوسیدگی سفید و بوی ناجور چک کنید. پیازهای آلوده قسمت تحتانی نرم شده زیر پوششهای بیرونی دارند و ممکن است بسیار سبک شدهباشند. اگر 10٪ از پیازها آلوده شده باشند همه بسته پیازها را نابود کنید.
پوسیدگی آبی (در اثر پنسیلیوم) به صورت عام جدی نیست. ولی اگرکه قرار باشد که در انبار خشک نگهداری شوند یا به سرعت کاشته و آبیاری شوند، پیازها باید با پودر قارچ کشی آغشته شوند. (De Hertogh 1996)
در رقمهای پرپر در صورتیکه غرق آب انجام شود و زهکشی صورت نگیرد پوسیدگی گلها رخ میدهد. برای پیازها تهویه مناسب تهیه کنید بخصوص برای پیازها پرپر.
مشکلات فیزیولوژیکی
ریزش گلها در مراحل اولیه رشد ممکن است در اثر دمای بالا در هنگام حمل و نقل از هلند رخ دهد، همچنین بالا رفتن اتیلن در هر مرحله از پیشرس کردن ممکن است منجر به ریزش گلها شود. (Charles-Edwards and Rees 1975) فوزاریوم اثر اتیلن را در ریزش یا بدشکل شدن گلها القا میکند. (De Hertogh and Le Nard 1993)
افتادگی سرشاخه (خم شدن ساقه درست از ریز گل) ممکن است به کمبود کلسیم بخصوص در پیازهای سرمادهی شده یا پیازهایی که دماهای بالا نگهداری شدهاند مربوط باشد. (De Hertogh 1996)
تنظیم زمان گلدهی بسیار حساس و بستگی به شرایط فصلی سال به سال ممکن است چند روزی اینورآنور شود و باغبان به تجربه محیطی برای تعیین زمان دقیق برای انتقال پیازها به گلخانه نیاز دارد..
در همین مطالب شرایط لازم توضیح داده شده است.
میتوانید به کتابهای گلهای پیازی نیز مراجعه فرمایید.
با عرض سلام و خسته نباشید…آیا شرایط آب و هوای مازندران(ساری)برای تولید و پرورش گل لاله در محیط باز در داخل گلدان مناسب می باشد. و آیا این پیازها قبل از عید به گل می روند یا خیر؟
فکر نکنم
ماکزیمم دمای شبانه برای لاله پیش رس بین 15 تا 17 است. بیش از آن اغلب موجب فاسد شدن غنچه یا سقط آن میشود
بسته به واریته لاله. (دیررس یا زودرسی لاله) ممکن است اواخر دی تا اواخر بهمن برای انتقال لاله به گلخانه مناسب باشد
با سلام
مقداری پیاز لاله شاخه ایی را در گلدان کاشتم که طبق اطلاعاتی که به من دادند برای اولین بار وارد ایران شده و طول ساقه آن ممکن است تا 60 الی 80 سانتیمتر بشود .می توان کاری کرد زمانی که طول ساقه آنها در حدود 30 الی40 سانتی متر است گل بدهد ؟در حال حاضر طول ساقه حدود 15 سانتی متر است. با تشکر از راهنمایی شما
امیدوارم گل بدهد
معمولا اواسط آذر تا اواسط دی ماه میشه کاشت
من تعدادی پیاز لاله خریداری کردم و در گلدان کاشتم حالا جوانه ها ظاهر شدند در صورتیکه بخواهیم اواخر اسفند ماه گل داشته باشند در گلخانه اپتیمم درجه حرارت شب و روز برای نگهداری از آنها چقدر است
سلام بهترین موقع برای کاشت پیاز لاله هلندی در گلدان چه ماهی است .من چند روز پیش (25دی)چند پیاز در گلدان کاشته ام آیا برای نوروز گل میدهد؟
والا پیاز خوراکی گل چندان قابل توجی نداره. پیاز لاله مخصوص گل لاله است و با پیاز خوراکی فرق داره
سلام اقا من دو تا پياز از سبد سيب زميني پيازمون برداشتم و تو باغچه كاشتم ولي بزرگ شدن ولي گل لاله ندادن چرا
شرایط مطلوب لاله اتفاقا برعکس داخل منزل نیست. بلکه بیرون منزل در سرما است.
با سلام
یکی از دوستان از هلند چند نوع پیاز لاله برامون آورده بودن من اوایل آبانماه از هر گونه یک پیاز داخل گلدان با شرایط مطلوب کاشته و در داخل اتاق پشت پنجره گذاشتم ولی تا به امروز هیچ تغییری ندیدم یعنی جوانه نزده
اگر راهنمایی بکنین ممنون میشم
بله تفاوت زیادی ندارد. موفق باشید
با سلام ممنون از سایت خوبتون،بنده ساکن پاکدشت هستم مقداری پیاز لاله شاخه ایی گرفتم می خواستم بدونم که آیا روش کشت آن در گلخانه و گلدان مانند سایر گل های لاله و سنبل است؟ با تشکر از راهنمایی شما
لالهها را بر اساس اندازه دور کمر پیاز معمولا درجه بندی میکنند هر چقدر درشتر بهتر. ولی معمولا ماکزیممی وجود دارد و 12+ سانتی متر اندازه ایده آل و نهایی است
با سلام و تشکر از مطالب مفیدتون
چند بار سوالمو نوشتم اما مثل اینکه ثبت نمی شه
میخواستم بدونم نحوه درجه بندی و بسته بندی گل لاله چطوریه؟
مرسی
با سلام مطالبتون واقعا عالی بود میخواستم بدونم نحوه درجه بندی لاله چطوریه؟
مرسی
پیازها را در همان گلدان نگهداری کنید و تا پاییز نباید جدا کنید. این پیازهای جوان معمولا تا چند سال آینده گل نخواهند داد تا به رشد کافی برسند
سلام امسال گلهای لاله هلندی که کاشته بودم گل داد ولی گلها عمر کوتاهی داشت وسپس برگها زرد وخشک شد من تمام پیازها را با برگهای زردقبل از خشک شدن به گلدان بزرگی منتقل کردم پیازهای قبلی پیازهای کوچکی ایجاد کرده اند حالا آیا من برای اینکه سال بعد این پیازهای کوچک هم لاله دهند باید انها را جدا کنم و آیا اندازه این پیازهای کوچک در اندازه گلهای لاله در سال بعد تاثیر میگذارند واین پیازها را در چه شرایطی نگهداری کنم وایا باید انها را از خاک در بیاورم وچه موقع از سال دوباره انها را بکارم
در داخل خاک گلدان و در محل باز مانند تراس یا پشت بام. قرار بدهید و حداقل ماهی یکبار آبیاری کنید
ba salam.gole laleam khosh shode vali piyaze salemi darad.dar che sharayeti piyazash ra negahdari konam ke ta sale ayande salem bemanad va betavanam anra sale ayande be gol dehi beresanam?
بله پیازها را در ترکیب ماسه و خاک بکارید و انشالله رشد میکنند
سلام گل لاله ای را پیش از عیدخریداری کرده ام گلش خشک وساقه اش نرم وزرد شده پیاز اصلی پوسیده اما پیازهای کوچکی کنارش به وجود امده.ایا میشه برای این پیازهای کوچک که ریشه هم ندارند کاری کرد یا خیر؟یعنی میشه کاشتشون؟باتشکر.
لاله و نرگس که مشابه است و آفتاب زیادی میخواهند با محلی غیرباتلاقی
ولی مریم به کدام گیاه میفرمایید؟ مریم صدبرگ که در گل فروشیها فروخته میشود؟ آن هم پیازش به نور و دمای زیاد و آب متوسط نیاز دارد
باسلام
شرایط نگهداری گل لاله وآلاله ومریم ونرگس یکسان است؟
ضمنا آفتاب زیاد احتیاج دارن یا خیر؟
با تشکر
از زحمات بیدریغ شما متشکرم.دست شما درد نکنه
با سلام يك هفته است كه سوالم را مطرح كرده ام اما هنوز جواب نداديد اگر زودتر جواب دهيد متشكرم
بستگی به تصمیم خود شما دارد که برای چه وقت گل میخواهید؟ اگر برای شب عید گل میخواهید وقتی جوانههای بیشتری بالا آمدند آنها را جای گرم و روشن داخل منزل یا گلخانه بیاورید ولی اگر براتان فرقی ندارد بگذارید بیرون بماند که پس از عید گل خواهد داد.
سلام من در خراسان شمالي زندگي ميكنم تعدادي پياز نرگس ولاله را در يك گلدان پلاستيكي به ارتفاع cm30 در ابان ماه كاشته ام و تا هم اكنون در حياط نگه داشته ام يك جوانه از ده پياز ظاهر شده است ايا تا بهار بايد در حياط بمانند؟ با تشكر فراوان
رطوبت بسیار زیاد دشمن اغلب گلهای پیازی است.
وقتی پیازی گفته میشود آماده گلدهی است (نیاز سرمایی رفع شده) یعنی دیگر به هوای بیرون نیازی ندارد
و از بدو کاشت باید در گلخانه یا منزل پشت پنجره باشد
مشکلاتی که در اثر رطوبت زیاد بوجود میاید یکیش همین بیماری غنچه میری است. یعنی غنچه تشکیل میشود ولی میپوسد و از بین میرود
که به کمبود کلسیم و رطوبت زیاد هوا و افت و خیز دما ارتباط دارد.
ظاهرا اگر پیازهای لاله از یک رژیم دمایی یکسان و پیوسته برخوردار باشند احتمال این مشکل کم خواهد بود. یعنی در گلخانهای با حداقل و حداکثر دمای مشخصی در تمام طول رشد نگهداری شوند . مثلا مینیمم شبها 12 و ماکزیمم روزها 20 باشد.
هرچند این مشکل در گلخانههای خود هلند هم وجود دارد و پیش رس کردن کاری بدون مشکل و سهل و ساده نیست.
در منازل ما دمای شبانه معمولا بالای 18 است که برای لاله مناسب نیست
و بهتر از دمای شب چند درجه از دمای روز کمتر باشد. پیدا کردن محل مناسب که شبها سرد نباشد ولی زیاد هم گرم نباشد به عهده شما ست.
شبها از 12 پایین نیاید و از 15 بالا نرود
با سلام و تشکر از ارسال پیاز لاله
من در مازندران زندگی میکنم میخواستم و سال گذشته تعداد زیادی پیاز لاله از روسیه به ایران اوردم اواخر دی اونها رو کاشتم اما انگار رشد شان غیر عادی و بسیار کند بود وقتی به جای گرمتری بردم یکهو غنچه گل ظاهر و همانطور گل از بین رفت و اصلا باز نشد البته تعداد محدودی و دیگر بقیه نه تنها گل ندادند رشدشان هم متوقف شد و کلا تمام پیازها از بین رفت حالا میخوام بدونم من در مازندران میزان نور و در چه دمایی باید این پیازها رو که البته الان کاشتم نگهداری کنم تا دوباره اون اتفاق برایم تکرار نشود خیلی ممنونم
با سلام.زميني در لاهيجان.استان گيلان دارم.كه ميخواهم لاله بكارم.با اين شرايط جوي حاكم شدني هست؟اگه شدني است پياز لاله را كجا تهيه كنم؟
با تشكر
سلام
مطالبتون عالی واقعا” ممنون
در مورد کشت لاله من اطلاعات بیشتری میخوام میتونید کمکم کنید کتاب یا سایت جامعه تری رو به من معرفی کنید
ممنون میشم
به محمد ضیائی:
1- محل پیازها احتمالا نور لازم را دریافت نمیکند یا مواد غذایی خاک کافی نیست.
2- لاله واژگون هم ممکن است مکان مناسب ندارد.
3- زمان مناسب کاشت پیازها اوایل پاییز است.
به غزال:
پیاز لاله را به هدف پیش رس کردن باید در گلدان کاشت. فقط باید مراحل کار را درست بروید.
و نیاز سرمایی پیاز هم رفع شده باشد.
سلام. ممنون از اطلاعات خوبتون . من متخصص و پرورش دهنده گل نیستم اما چند گل لاله در گلدان کاشته ام می خواستم بدانم آیا کاشت لاله در گلدان کار اشتباهی بوده و یا خیر و اینکه چگونه می توانم در دراز مدت از این گل نگه داری کنم . با تشکر غزال از استرالیا
با تشکر از اطلاعات بالا
در صورت امکان اگر اطلاعاتی در موارد زیر دارید برایم ارسال فرمائید
1- پیاز لاله ای که در گلدان گل داده بود در دو سال به صورت گلدانی خریداری کردم و پس از خشک گل پیاز را در زمین کاشته ام این پیاز ها هرسال برگ می دهند اما گل نمی دهند و برگ آنها نیز در اواخر اردیبهشت حشک می شود و مجددا سال بعد باز فقط برگ دارند. من در تابستان و زمستان پیاز را از زمین خارج نمی کنم
2- تعدادی پیاز لاله واژگون از شهر کرد (تونل کوهرنگ) آورده ام . مدت دوسال است که برگ می دهند و بلافاصله طی مدت سه هفته بدون اینکه گل بدهند خشک می شوند
3- تعداد 50 عدد پیاز لاله از هلند برایم آورده اند. آیا می توانم آنها را حالا بکارم؟ آیا باید در گلدان بکارم و یا اینکه می توان آنها را در باغچه بکارم؟ آیا آب زیاد می تواند باعث پوسیدگی و عدم گل دهی آنها شود>؟
با تشکر ضیائی